dilluns, 19 de març del 2012


CAN PERE PAU (MAS CASADEVALL)
És una casa molt antiga que deixa entreveure un passat remot. Hom diria que es tracta d'una casa fortificada, amb un pati que be podria ser un Pati d'Armes i unes corts impressionants amb unes arcades de grans dimensions. Molts anys enrera, aquesta casa venia obligada a allotjar els soldats que venien en nom del Duc de Fèria, donant-los sopar i descans. Consta documentalment que aquesta obligació la tenia una gran casa de Dosquers i una altre de Fares. El Duc de Fèria havia tingut a la zona diverses possessions.
(font: bohigas)

 L’any 1601 essent Virrei el Duc de Feria, vingué a allotjar-se a la vila i Vegueria de Besalú.
L’allotjament de la tropa va ocasionar un problema, ja que s’havia d’allotjar en les cases dels Decorats de Privilegi Militar i aquests Decorats no estaven disposats a fer-ho.
Per resoldre el conflicte, a suplicació del Hble. Llorenç Casadevall del veïnat de Bruguers, parròquia de Maià, d’aquella condició, com a Síndic, procurador i actor del Col.legi Militar, fou despatxada de la Cancelleria de Catalunya una carta del Virrei al  Mfe. Francesc Bohils, comissari Reial, encarregat de l’aposentament de la cavalleria.
Per aquesta carta de data 20 de juny de 1601, el Duc de Feria confirma l’exempció i disposa que Llorenç Casadevall i altres de la Vegueria, per privilegi Reial han d’ésser tractats com a militars i persones de generositat, i que per tal motiu estan exempts d’allotjar tropa. I li mana que en les cases que el Sots-Veguer li indiquique són de la dita qualitat, no allotgi ni aposenti, ni permetin que allotgins ni aposentin cap soldat.
Les cases de Maià i Dosquers que tenien aquest privilegi eren:
Llorenç de les cases – (Maià), Casadevall i Casademunt (Bruguers) i Fuigera (Dosquers).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada