dissabte, 3 de març del 2012

LES ORQUÌDIES DE MAIÀ


Les orquidàcies o orquídies són herbes que es caracteritzen per tenir unes llavors minúscules, les flors amb l'extrem de les estructures femenines soldades amb les masculines i amb un dels tres pètals (el label) generalment molt diferenciat, i també perquè generalment els grans de pol·len es presenten aglomerats en dues masses voluminoses anomenades pol·linis.

 
Barlia robertiana
Les mosques grosses (Himantoglossum robertianum), és una orquídia terrestre europea. En un primer moment va ser descrita sota el nom d'Orchis robertiana per Loiseleur, que la batejà així en honor al botànic francès Gaspard Nicolas Robert (1776-1857). A continuació va passar-se a anomenar-se Barlia robertiana (nom assignat per Greuter), i el 1999, Pierre Delforge va classificar-la en el gènere Himantoglossum.

 Orchis conica  Abelletes
Orchis, del grec orkhis (testicle) perque els tubercles hi tenen certa semblança i conica del grec konikós (cònic), per la forma general de la inflorescència.
Aquesta és la primera espècie del gènere Orchis que floreix durant l'any, de vegades durant el mes de febrer. La trobarem a les clarianes de pinars i garrigues, als mateixos ambients i coexistint amb diverses espècies d' Ophrys i Serapias. Desenvolupa una inflorescència compacta de flors blanques però amb el label tacat de púrpura. Aquest label està profundament dividit en tres lòbuls. 

 Ophrys fusca
L'abellera fosca (Ophrys lupercalis, abans coneguda com a Ophrys fusca)
Es reconeix pel seu label de 13 a 18 mm de llargada, de color marró més o menys fosc, amb tres lòbuls d'aspecte força pla, de pilositat curta i amb els pèls no acabats en una punta blanquinosa. La base del label és recta o fa un colze poc notable, i a la part superior presenta un solc molt marcat. Comença a florir molt aviat, al gener (o, fins i tot, al desembre), i la floració arriba fins a l'abril, encara que el màxim es dóna a la segona quinzena de febrer i al llarg de tot el març.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada