No fa gaire temps quan d’un bosc en sortia una fumarola que s’escampava
muntanya amunt, ningú s’espantava, no era cap incendi forestal. Eren els carboners,
aquells esforçats treballadors del bosc que algú els ha anomenat molt
encertadament: homes de fum. Vivien i treballaven al bosc, era, durant
molts mesos, la seva casa.
Tallaven els arbres, els trocejaven, feien la pila, l’enterraven, l’encenien,
la cuidaven, treien el carbó, el posaven a les sàrries per portar-lo a la vila,
això una i altra vegada, i mentrestant, vivien a les barraques que ells
mateixos s’havien construït a peu de les carboneres.
Aquest treball, tant necessari
en una època no massa reculada, els nostre avis el van viure de molt a prop. El
carbó era necessari des de les activitats industrials a les domèstiques, per
escalfar-se, per a cuinar i, fins i tot al temps de la postguerra som a
combustible per els vehicles.
Del carbó vivien moltes
famílies, no tant sols els carboners sinó també de propietaris, negociants,
traginers, carreters....
La feina de carboner era molt dura, primer amb l’obtenció de la llenya,
doncs no hi havia mitjans mecànics com els que coneixem avui dia, i es tenia
que fer a base d’utilitzar la destral, el xerrac i el xerrac de dos mans. Per
altra banda el control de la carbonera també era força pesat, ja que es tenia
que vigilar permanentment, dia i nit, mentre durava la combustió no es podia
dormir tranquil.
Precisament perquè el carboner tenia que estar sempre atent a la combustió,
prop de la carbonera es construïa l’anomenada cabana de carboner, on
s’allotjava el carboner els dies que durava el procés de fabricació del carbó.
L’ofici del carboner
era poc valorat social i econòmicament. L’ofici es podia presentar com a
dedicació anual o temporal.
D’una banda, esdevenia una ocupació anual
consistent en la mateixa activitat de carbonar. I, d’altra banda, era una
dedicació eventual, únicament a l’hivern, període en què les feines agrícoles
entraven en una fase de recés.
El procés per obtenir el carbó vegetal no es cap altra cosa que anar
traient l’aigua que conté la llenya mitjançant la combustió controlada, de
manera que amb molt menys volum i pes tingui el mateix poder calorífic.
El procés de carbonar
comprenia les fases de tallada i arreplegada de la llenya, construcció de la
pila, encesa, cuita, treta i desembosc. La producció de les
carboneres podia oscil·lar entre 15 i 150 cargues de carbó (una carga
equivalia a 120-125 kg
de carbó) i el procés de carbonització
podia durar entre una setmana, les més
reduïdes, i dos mesos, les més grans. Hom podia fer 7 o 8 carboneres al
mateix temps. El procés de carbonització, és a dir, la transformació constant
de la carbonera, havia d’ésser perfectament conegut i assimilat pel carboner
per mitjà dels senyals externs, és a dir, els olors i colors del fum que anava
desprenent. La carbonera més usual era l’anomenada pila alta o rodona.
El rendiment de les fustes emprades per
carbonar era important i depenia de les diferents espècies. Les fustes dures
rendien més que les tendrals. També variava segons l’estat de sequedat i l’edat.
El menor volum i pes del carbó respecte la llenya justificaven la seva
elaboració en el mateix bosc, ja que facilitava el transport des
d’indrets poc accessibles. Les fustes carbonades eren el faig, l’alzina,
el roure, el pi, l’avet, fins i tot el castanyer, el freixe, l’avellaner, el
vern, etc.
El procés de construcció d’una carbonera tenia les
següents fases:
Distribució dels troncs
en tres eixos per a que la majoria no toquin a terra i es faciliti el pas de
l’aire per la part inferior de la carbonera.
Col·locació de l’espitllera
central fent un clot i posant-hi una teula subjectada amb fang. Es tapa amb
rametes de pi per a que no pugui caure cap objecte.
Es van col·locant els
troncs ben alineats per la banda de fora i procurant no deixar cap espai entre
ells.
A la part davantera es
posa llenya prima per encendre el foc.
Al ribàs (petita paret de
terra on es repenja la carbonera) s'hi posen uns troncs prims amb l’objectiu de
deixar un espai per a que passi l’aire.
Els buscalls (troncs
prims fets de rames) es fan a mida per a que no surtin cap fora.
La llenya ja està
totalment apilada i es fica la llosa del damunt de la boca.
Una vegada apilada la
llenya es fica l’embalum, fet de rames disposades amb el tronc cap endins i al
damunt terra. A la part inferior es comença un marge que aguantarà l’embalum i
la terra. També evitarà que quan la carbonera es vagi cremant es faci un forat
provocant que el carbó es torni cendra.
En fer el marge es formen dues espitlleres, una a cada
costat, amb dos pedres i una llosa al damunt.
La industrialització
amb una oferta de treball menys dura i la generalització de les noves fonts
d’energia (butà, electricitat, petroli...) foren factors decisius per la
decadència del carboneig, així com la millora en les condicions tècniques de
desembosc va fer que s’abandonés l’activitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada