diumenge, 8 de juliol del 2012

UNA ESGLÉSIA DESAPAREGUDA

Santa Maria de Llorençà és el nom d’una església o capella (els documents escrits tant parlen d’església com de capella) de Maià, d’aquesta edificació no en queden restes per tan es fa impossible saber on era, tot i que la memòria popular la situa prop de can Tasi, hi ha tres indicis que ho podrien confirmar, un és el plànol  CROQUIS DE LOS TERRENOS QUE FORMARÍAN EL DISTRITO DE MAYÁ (exposat a l’ajuntament) de l’agrimensor Joan Papell i Llenas on es pot veure el nom "Olivet d’anar a missa" d’un camp proper al mas, l’altre el fet de que segons la memòria popular, el camí dels morts (avui dia desaparegut) situat a la plaça
de la Cellera, era un camí de sortida, cosa que faria suposar que l’antic cementiri de Maià era a l’església de Santa Maria,i finalment el fet de que una de les campanes de Sant Vicenç no correspon a les mides del campanar, en aquest cas hi ha dues possibilitats podria ser que aquesta campana fos de Sta. Maria o bé de l’antic campanar de cadireta de Sant Vicenç.
L’església o capella de Santa Maria de Llorençà podria ser la primera església de Maià, existeixen molt poques referències escrites, i totes daten d’uns anys en que l’església de Sant Vicenç ja existia.
L’any 1441 es trova enrunada segons la visita pastoral que va tenir lloc el día 24 de juliol i ja no es va restaurar.

REFERÈNCIES DOCUMENTALS:
10 juny 1366
Llicència als clergues de Beuda, Palera, Lligordà i Maià, de binar per dir missa al Sant Sepulcre de Palera “seu in eccleia de Lorenciano que est ipsius monasterio sufraganea”.

16 setembre 1371
Llicència al sagristà i al domer de Maià per celebrar una missa els dies de festa a la parroquial i una altra a la capella de Llorençà del terme.

3 febrer 1388
Edicte. No hanvent-hi clergue al monestir de Palera ni a la capella de Llorençano, parròquia de Maià, s’autoritza l’absència dels beneficiats.

1 març 1400
Als preveres del bisbat. Llicència de fer el servei de misses de Sant Sepulcre de Palera i de Santa Maria de Llorençà, parròquia de Maià, amb facultat de binar.

22 desembre 1401
A Jaume Guillemota, rector de Dosquers. Llicència de fer el servei de Santa Maria de Llorençà, parròquia de Maià, anexa al priorat de Palera, amb facultat de binar.

3 julio 1402
A Antoni Casals, domer de Maià. Llicència de binar per celebrar al Sant Sepulcre de Palera i a la capella de Llorençà, parròquia de Maià.

17 agost 1403
A Pere Freixes, rector de Dosquers, que ha renunciat els fruits. Llicència de fer el servei del Sant Sepulcre de Palera i la capella de Lloreçà, junt amb un servei a Maià.

2 setembre 1404
A Pere Freixa, rector de Dosquers. Llicència de fer el servei del Sant Sepulcre de Palera i de la capella de Llorençà, parròquia de Maià.

9 octubre 1405
A Pere Freixa, rector de Dosquers. Llicència de fer el servei del Sant Sepulcre de Palera i de la capella de Llorençà a Maià.

8 juny 1406
A Jaume Castell, beneficiat de Santa Maria a Maià. Llicència de fer servir el benefici per Esteve de Cases, prevere de Segueró, a fi de residir-ne un a Sant Feliu de Girona.

4 desembre 1408
A Pere Freixa, rector de Dosquers. Llicència de binar per celebrar a la capella de Llorençà, parròquia de Maià.

9 desembre 1412
A Pere Freixa, domer de Maià. Llicència de binar per celebrar missa a la capella de “Lorençano”.

7 gener 1421
A Sabert d’Abellans, prior de Palera obtentor del benefici de Santa Maria de Llorençà. Llicència de celebrar a Palera les mises que hauria de dir a Llorençà.

8 febrer 1440
S’autoritza els obrers de Borrassà a emparar els fruits de la sagristia i fer celebrar sis misses setmanals. Llicències semblants, llogant prevere, per Biert (f16), Espinavessa (f39v), Sant Pere de Riu (f40), Caballera (f41v), Vilallonga de Ter (f45v), Santa Maria de Llorençà, sufragània de Maià (f73)

24 juliol 1441
En visita pastoral de Santa Maria de Llorençà, sufragània de Maià, es trova enrunada. El prior de Palera en rep rendes que li han estat emparades. Es prolonga l’empara fins a la reconstrucció (desconeguda; sembla distint del priorat de Jonqueres)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada