dimecres, 13 de juny del 2012

PAPER MONEDA DE L’AJUNTAMENT DE MAIÀ DE MONTCAL


La manca de paper moneda ocasionada en el decurs de la guerra civil i els canvis que s'estaven originant, van autoritzar a que els ajuntaments i d'altres organismes poguessin emetre i distribuir la seva pròpia moneda.  L’any 1937 (no es pot precisar més exactament) es va crear una emissió de vals moneda locals amb els valors de 2 pessetes i 1 pesseta, per un import total de dues mil pessetes.
Impresos per una sola cara sobre cartró. Aquests bitllets estan dentats pel costat esquerre, car degueren ésser confeccionats en carnets o potser en blocs de dos capgirats i no hi figura cap emblema ni dibuix a part de l’escut de Catalunya tallat pel mig del dentat.

Pel setembre de 1937, es creà una nova emissió de paper moneda, aquesta vegada amb els valors de 50 cèntims i 25 cèntims per un import total de mil cinc-centes pessetes.
Es tracta d’uns artístics bitllets impresos per Gràfiques Minerva d’Olot, el revers dels quals està ocupat per un dibuix de l’artista olotí Josep Mª Dou i Camps representant una dona Jove amb el pit un, tenint a la mà esquerra una torxa i a la dreta una falç simbolitzant la deessa Ceres. Als seus peus, hi ha un corn de l’abundància vessant fruita i una enclusa i un mall, tot enquadrat per una bonica sanefa. Aquest mateix dibuix es troba repetit en el fons de l’anvers.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada