dijous, 21 de juny del 2012

CAN COROMINES


Masia situada al paratge de Llorençà, a ponent del nucli de Maià, propera a la capella dedicada a Sant Prim i Sant Felicià. 

És de planta irregular degut a l'afegiment de cossos adossats a l'edifici primitiu ubicat a migdia. Aquest darrer disposava de baixos (destinats al bestiar, amb pilars i voltes d'aresta), planta (amb escala de pedra interior) i pis superior-graner. Va ésser bastida amb pedra del país poc treballada, fent excepció als carreus emprats per fer els cantoners i les obertures. 
La porta d'accés és un gran arc adovellat. 
Finestres: A la façana de llevant es podien veure les restes de dues finestres esculturades en estil gòtic tardà, una d'elles està emmarcada per columnes estriades adossades als murs amb capitells que representen el cap d'una dona i d'un home amb gran barba i bigoti; l'altre finestra també té columnes estriades i els capitells estan ornats amb gran fulles d'acant. La resta de la decoració es va fer amb motius geomètrics. 

Al llarg del temps s'han afegit diferents cossos a la masia principal. Són de planta baixa i pis i la seva factura es semblant al cos originari excepte un últim cos construït a finals del segle XX quan la masia es va transformar en càmping; aquest cos consta de planta baixa i dos pisos amb grans finestres rectangulars, coberta a una aigua i la part que dona a la façana principal té forma arrodonida. Mentre que tota la casa té la pedra vista, aquest últim cos està arrebossat i pintat.

Notícies històriques

Can Coromines és una antiga masia de planta irregular, bastida en diverses etapes. La façana que mira a migdia és el primer cos d'edifici construït, destacant-se una gran porta adovellada que dóna accés als interiors. Posteriorment les ampliacions del mas s'efectuaren per les altres tres façanes, bastint-se la part del llevant en el decurs dels segles XVI-XVII. tot i que la troballa d’unes sitges probablement ibèriques i el forn d’època romana fa pensar que l’origen és molt més antic. A dintre el mas hi havia un molí fariner i trull d'oli, del qual hi ha referències vers l'any 1200.  Can Coromines va ésser abandonada l'any 1984, i més endavant es va adaptar a la nova funció de càmping i apartaments de lloguer.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada